Кабмин Шмыгаля накупит на полмиллиона наручных часов российской модели

Премьер-министр Денис Шмыгаль, невзирая на финансовые проблемы Украины, разбрасывается госсредствами на предметы роскоши. А именно: решил потратить около 500 тыс. гривен на покупку наручных часов с изображением герба страны и надписи: «От Премьер-Министра Украины», которые будут вручаться в подарочном футляре. 

Об этом стало известно из тендерной процедуры, которая была запущена Хозяйственно-финансовым департаментом Секретариата Кабинета Министров 9 ноября 2020 года. 

Аукцион намечен на 25 ноября 2020 года, а ожидаемая стоимость за 320 наручных часов (110 — женских и 210 — мужских) составляет 495 тыс. гривен. 

На данный тендер сразу же была подана жалоба от потенциального участника, в которой были описаны все возможные коррупционные составляющие данного аукциона:

«Не викликає жодних сумнівів, що, в черговий раз, має місце факт змови Замовника з ТОВ «Київський годинниковий завод» з метою недопущення до участі в тендері інших постачальників та проведення закупівлі за завищеними цінами

Це повністю підтверджують наступні факти:

1. «Технічна специфікація годинників наручних» (Додаток 1 до тендерної документації) прописана Замовником під ТОВ «Київський годинниковий завод» та його годинники “TIME-R” 319-613 чоловічий та “TIME-R” 495-624 жіночий (при чому такі саме вимоги фігурують у багатьох торгах, де тендерна документація прописується в інтересах згаданого підприємства, що, додатково, розширює доказову базу щодо фактів змови)
Замовник, порушуючи чинне законодавство та обмежуючи конкуренцію, вводить ПРОТИПРАВНІ ОБМЕЖЕННЯ щодо конструкції корпусів, які вимагаються, щодо циферблатів та їх специфічного дизайну та специфічного методу нанесення зображення на циферблат. Наголошуємо, що відхилення в межах ПІВММ є абсолютно незначними та візуально непомітними й жодним чином не впливають на характер порушення
Так, для чоловічого годинника Замовник протиправно вимагає відповідну конструкцію корпусу, встановлючи обмеження його форми та діаметру (не менш 42 мм), а також НАВІТЬ ТОВЩИНИ – 10,5 мм (+/- 0,5мм), вимагає специфічний колір циферблату та цифри, а саме: циферблат сріблястого кольору з накладними металевими значками золотого кольору: римські цифри та позначки між ними.

Для жіночого годинника Замовник також протиправно вимагає відповідну конструкцію корпусу, встановлючи обмеження його форми, діаметру 32 мм (+/- 1 мм), та ТОВЩИНИ – 8,5 мм (+/- 0,5мм), вимагає специфічний колір циферблату та цифри, а саме: циферблат сріблястого кольору з накладними металевими значками золотого кольору: римські цифри та позначки між ними.

Встановлюючи подібні протиправні та маніпулятивні обмеження щодо властивим лише конкретним моделям годинників ТОВ «Київський годинниковий завод» “TIME-R” 319-613 чоловічий та “TIME-R” 495-624 жіночий параметрам, які не представляють жодної естетичної або функціональної цінності, Замовник порушує чинне законодавство та закладає у бюджет явно завищену ціну, позбавляючи інших учасників права надати свою продукцію.

Важливо зазначити, що в порушення п.3 ст. 22 Закону, Замовник жодним чином не обґрунтував необхідність своєї вимоги щодо конкретної моделі та конструкції годинників, у тому числі встановлення дискримінаційних обмежень щодо розміру та товщини корпусу, вимог щодо циферблату, його кольору та дизайну (включаючи навіть специфічний тип індикації).

Таким чином, зазначені вимоги Замовника абсолютно нічим необґрунтовані та протирічить вимогам чинного законодавства, так само як і протиправне обмеження Замовником характеристик аналогів предмета закупівлі специфічними параметрами, властивими лише контрактним моделям годинників “TIME-R” 319-613 чоловічий та “TIME-R” 495-624 жіночий, які жодним чином не впливають ані на якість, ані на функціональні особливості предмета закупівлі.

Таким чином, предмет закупівлі протиправно прописується Замовником чітко під конструкцію годинників ТОВ «Київський годинниковий завод» “TIME-R” 319-613 чоловічий та “TIME-R” 495-624 жіночий, при цьому НЕ ІСНУЄ ГОДИННИКІВ ІНШИХ постачальників, які будуть віповідати за сукупністю ВСІХ показників вимогам до предмета закупівлі.

Підлаштовуючи вимоги до предмета закупівлі під технічні особливості конкретного підприємства (ТОВ «Київський годинниковий завод», Замовник безпідставно вимагає нанесення зображення методом тамподруку, який використовується ТОВ «Київський годинниковий завод», хоча існує багато інших методів нанесення зрбраження, у т.ч. набагато якісніших (про нанесення зображення шляхом виготовлення наліпок мова не йде).

Зазначене свідчить про грубе порушення п.3 ч.2 ст. 22 ЗУ «Про публічні закупівлі», яка обумовлює, що технічна специфікація не може містити посилання та конкретну конструкцію або тип предмету закупівлі або виробника чи торгову марку, а також про грубе порушення ч.3 ст.5 та ч.4 ст.22 Закону, відповідно якої тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників, а також до закупівлі за завищеними цінами, крім того має місце порушення Замовником ст.3 Закону щодо дотримання принципів недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель.

Відповідно до вимог Наказу ДП «Зовнішторгвидав» №35 від 13 квітня 2016р., Замовник має забезпечити максимальну економію державних коштів, недискримінацію учасників, запобігти корупційним діям та зловживанням, що у даному випадку свідчить про повне СИСТЕМАТИЧНЕ ігнорування Замовником зазначених вимог. Такими діями Замовник грубо порушує не лише закон «Про публічні закупівлі», але й ст.7 Бюджетного Кодексу України та один з основних принципів здійснення публічних закупівель – забезпечення максимальної економії та ефективності.

Таким чином, Замовник БЕЗ жодного обґрунтування, в порушення чинного законодавства, протиправно обмежує характеристики предмета закупівлі специфічними параметрами, властивим лише контрактним моделям годинників “TIME-R” 319-613 чоловічий та “TIME-R” 495-624 жіночий, які жодним чином не впливають ані на якість, ані на функціональні особливості предмета закупівлі. Теж саме стосується протиправного обмеження Замовником методу нанесення зображення на циферблат методом тамподруку в інтересах ТОВ «Київський годинниковий завод», при існуванні альтернативних більш якісних методів.

2. Замовник вимагає ремені з натуральної шкіри «природньої структури (ремінець зі штучно-створеного метеріалу із окремих волокноподібних агломатеріалів з’єднаних в’яжучою речовиною, полімерної природи не допускається)», при цьому ремені, якими комплектуються годинники «Клейнод» (які вимагає Замовник у якості предмета закупівлі), якраз НЕ відповідають зазначеним вимогам. Існують загальноприйняті технології виробництва ременів з НАТУРАЛЬНОЇ ШКІРИ, але, здається, Замовник або не розуміє, що саме він прописує у тендерній документації, або свідомо намагається поставити учасників у нерівні умови та прийняти годинники з ременями ТОВ «Київський годинниковий завод» (який самостійно ремені не виробляє), знаючи, що вони не відповідають подібним вимогам, а також що він порушує ЗУ «Про публічні закупівлі». А це може свідчити лише про недоброчесність Замовника та його бажання знайти причини для відхилення всіх учасників, крім ТОВ «Київський годинниковий завод». Пропонуємо Замовнику розрізати будь-який ремінь, який нібито відповідає зазначеним вимогам та подивитися на його структуру та матеріал виконання.

Зазначені дії свідчать про попередню змову Замовника з конкретним постачальником - ТОВ «Київський годинниковий завод» та спробу спотворити процес проведення торгів.

3. Більш того, незрозуміло чому Кабінет Міністрів України, який має захищати національні інтереси під час війни з Росією, цілеспрямовано хоче скористатися послугами підприємства ТОВ «Київський годинниковий завод», засноване особами з країни-агресора, які до недавнього часу перебували у складі його засновників, що повністю дискредитує цю установу та його керівництво.

Важливо зазначти, що згадані моделі годинників так званої торгової марки “TIME-R”, які збирається закуповувати Кабіне міністрів України, насправді є моделями годинників російської торгової марки «ПОЛЕТ», незрозуміло якими шляхами завезеними в Україну, у чому можна легко переконатися подивившись відповідні російські сайти, а також відповідні каталоги ТОВ «Київський годинниковий завод», що безумовно має викликати широкий суспільний резонанс.

Таким чином через протиправні та маніпулятивні обмеження, закладені у тендерній документації, участь у зазначених торгах зможуть взяти лише ТОВ «Київський годинниковий завод» (засноване особами країни-агресора РФії), під товар яких прописаний предмет закупівлі та який продасть свій товар за явно завищеними цінами, що є дискримінаційним по відношенню до інших потенційних учасників.

Враховуючи викладене, констатуємо грубе порушення Замовником законодавства про здійснення державних закупівель, зокрема ст.3 та п.3 ч.2, ч.3 ст.5, ч.4 ст. 22 ЗУ «Про публічні закупівлі», а також грубе порушення ст. 7 Бюджетного кодексу України та інших норм чинного законодавства.

Вимагаємо внести зміни до Тендерної документації щодо проведення відкритих торгів на закупівлю персональних хронометрів (годинників наручних чоловічих та жіночих), код 021:2015-18520000-0 згідно ДК з метою усунення вищевикладених порушень та ПОВНІСТЮ усунути всі дискримінаційні й протиправні вимоги, у тому числі:

  • Прибрати протиправну вимогу щодо форми, будь-яких конкретних розмірів корпусів годинників, зокрема діаметру та товщини, вимоги до кольору циферблатів, цифр та їх дизайну
  • Прибрати протиправну вимогу щодо конкретного методу нанесення зображення на циферблат
  • Замінити вимоги до ременя з «натуральна шкіра природньої структури (ремінець зі штучно-створеного метеріалу із окремих волокноподібних агломатеріалів з’єднаних в’яжучою речовиною, полімерної природи не допускається)» на «ремінь з натуральної шкіри» АБО ЧІТКО ПРОПИСАТИ технологію виробництва ремінця з «натуральної шкіри природньої структури», яка вимагається Замовником та СТАНДАРТИ, яким мають відповідати зазначені ремені, щоб їх вважати такими, що відповідають визначенню Замовника
  • Провести службове розслідування та виявити зацікавлених посадовців, які в порушення чинного законодавства, намагаються підлаштувати тендерну документацію та предмет закупівлі в інтересах конкретного підприємства - ТОВ «Київський годинниковий завод» та у подальшому не допускати встановлення дискримінаційних вимог до учасників, керуватися основними принципами здійснення публічних закупівель та іншими вимогами ЗУ «Про публічні закупівлі»

Просимо надати РОЗ’ЯСНЕННЯ щодо визначення ременів, прописаних у Додатку 1 Тендерної документації: «натуральна шкіра природної структури коричневого кольору (цільна, не пресована). Ремінець зі штучно-створеного матеріалу із окремих волокно подібних агломатеріалів, з’єднаних в’яжучою речовиною, полімерної природи не допускається», а саме:

  1. ЧІТКО ПРОПИСАТИ технологію виробництва ремінця з «натуральної шкіри природньої структури», яка вимагається Замовником та СТАНДАРТИ, яким мають відповідати зазначені ремені, щоб їх вважати такими, що відповідають визначенню Замовника
  2. ПОЯСНИТИ на якій підставі Замовник за попередньою процедурою закупівлі прийняв ремені у ТОВ «Київський годинниковий завод», які НЕ ВІДПОВІДАЮТЬ зазначеному опису, порушив таким чином чинне законодавство. Достатньо розрізати ремень для того, щоб переконатися у тому, що він якраз містить характеристики, які виключає Замовник у своїх вимогах до предмету закупівлі
  3. Провести службове розслідування, яким встановити ПІБ посадових осіб. Які всупереч вимогам чинного законодавства, прийняли у ТОВ «Київський годинниковий завод» ремені, які не відповідають вимогам тендерної документації та знов прописують подібні вимоги для того, щоб, в черговий раз, прийняти подібний товар у ТОВ «Київський годинниковий завод» на підтвердження факту змови з зазначеним підприємством». 

Тендер может быть прописан правительсвенными чиновниками под одного участника — ООО «Київський годинниковий завод». Потому правоохранителям нужно обратить на него пристальное внимание и провести надлежащую проверку.
 
Об этом может также свидетельствовать аналогичный аукцион, который прошел 11 ноября 2020 года, где приобретали аналогичные часы на сумму 274 тыс. гривен в количестве 190 штук. 

Победителем стало именно ООО «Київський годинниковий завод».

Андрей Пшеничный для сайта dubina.tv

Комментарии

Материалы по теме