Кабмин собрался повынимать золотишко из своих компьютеров

Хозяйственно-финансовый департамент Секретариата Кабмина планирует провести закупку, казалось бы, несложной услуги — «Диагностика, техническая экспертиза и утилизация выведенного из эксплуатации компьютерного оборудования» (код 90520000-8 — Услуги в сфере обращения с радиоактивными, токсичными, медицинскими и опасными отходами).

Аукцион намечен на 9 апреля 2020 года, а ожидаемая стоимость заявлена на уровне 100 тыс. гривен.

По техническим условиям, победитель аукциона должен будет провести диагностику, экспертизу и утилизацию следующего компьютерного оборудования:

kabmin.jpg

По результатам диагностики и технической экспертизы, исполнитель предоставит в Кабмин утвержденный акт обследования технического состояния компьютерной техники и подготовит документы на списание.

Услуги по утилизации компьютерного оборудования включают в себя:

  • определение содержания драгоценных металлов;
  • определение содержания черных и цветных металлов;
  • возврат средств за содержание имеющихся черных, цветных металлов по среднерыночным ценам и драгоценных металлов по ценам Государственного казначейства Украины НБУ;
  • составление «Актов выполненных работ» и «Технических паспортов» — с указанием содержания количества черных, цветных и драгоценных металлов;
  • транспортировки списанного компьютерного оборудования к месту утилизации;
  • утилизацию компьютерного оборудования.

Казалось бы, все законно и к тендеру нет никаких вопросов, но есть несколько моментов, которые смогли углядеть потенциальные участники. В технических условиях просматриваются неточности, которые приведут к нарушению действующего законодательства:

«Ми вбачаємо значну не відповідність між технічними і кваліфікаційними вимогами, а саме: п. 2. Технічних вимог Визначено, що за результатами діагностики та технічної експертизи комп’ютерного обладнання Виконавець надає Замовнику затверджений акт обстеження технічного стану комп’ютерної техніки та готує документи на списання. Таким чином в штаті компанії повинні бути наявні працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід для виконання даних робіт. – враховуючи вищевикладене прошу внести зміни до кваліфікайних вимог та викласти їх в наступній редакції: 
- Довідка у довільній формі про наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід для виконання даних робіт. Надати копію штатного розпису та витяги з трудових книжок та довідку про виконання аналогічних робіт.

п. 3. Послуги з утилізації комп’ютерного обладнання включають в себе:

  1. визначення вмісту дорогоцінних металів; 
  2. визначення вмісту чорних та кольорових металів; 
  3. повернення коштів за вміст наявних чорних, кольорових металів за середньо ринковими цінами та дорогоцінних металів за цінами Державної скарбниці України НБУ; 
  4. складання «Актів виконаних робіт» та «Технічних паспортів» - із зазначенням вмісту кількості чорних, кольорових та дорогоцінних металів;
  5. транспортування списаного комп’ютерного обладнання до місця утилізації; 
  6. утилізацію комп’ютерного обладнання.

Хочу звернути Вашу увагу, що законодавством України визначено, що для роботи з дорогоцінними металами які містяться в компьютерній техніці, підприємство повинно бути внесеним до реєстру суб’єктів господарювання, які здійснюють операції з дорогоцінними металами та дорогоцінним камінням, який веде Міністерство Фінансів України. Враховуючи вищевикладене прошу внести зміни у кваліфікаційні вимоги та викласти їх в наступній редакції: 

- «надати реєстраційне повідомлення про внесення компанії до реєстру суб’єктів господарювання, які здійснюють операції з дорогоцінними металами та дорогоцінним камінням».

Як ви справедливо вимагаєте, для виконання цих робіт Виконавець повинен мати ліцензію Міністерства екології та природних ресурсів України на право поводження з небезпечними відходами. З метою недопущення передачі відходів «екологічним шахраям», прошу внести зміни у кваліфікаційні вимоги, та викласти даний пункт у наступній редакції: «У виконавця повинна бути діюча ліцензії Міністерства екології та природних ресурсів України на право провадження господарської діяльності по здійсненню операцій у сфері поводження з небезпечними відходами з відповідним переліком необхідних операцій, що дозволяють надати послуги згідно предмету закупівлі».

При этом Кабмин ответил, что они и так смогут адекватно оценить исполнителя работ:

«На наш погляд назва предмету закупівлі, технічні вимоги до надання послуг та кваліфікаційна вимога мати досвід виконання аналогічних робіт є достатніми для адекватного визначення виконавця робіт. В разі будь-яких сумнівів Замовник зможе запитати додаткові підтвердження наданої учасником інформації. Вважаємо недоцільним внесення зазначених у вимозі змін до кваліфікаційних вимог».

Действительно, переработка, как и утилизация, процесс трудоемкий. Он включает в себя разборку, сортировку, дробление, извлечение вторичных ресурсов, а также утилизацию элементов, которые содержат опасные вещества.

Но между тем, в современном стандартном настольном компьютере со всем сопутствующим периферийным оборудованием содержится 1,5-2 г. золота.

Тут явно просматривается попытка «протащить» свою компанию, которая будет утилизировать компьютерную технику и осуществлять возврат стоимости черных, цветных металлов. Расчет на то, что стоимость тендера незначительная, и не будет привлекать много внимания.

Андрей Пшеничный для сайта dubina.tv

Комментарии

Материалы по теме